„Támogassa
A lényeg

Pénzhiány miatt nem lesz állami ingyenes külföldi nyelvtanulás

23/12/2022 17:31

| Szerző: Klubrádió

Pénzhiány miatt ismét elhalasztják a még 2019-ben megígért külföldi nyelvtanulási programot. Rétvári államtitkár válaszában szokás szerint elővette a háborút és a "brüsszeli szankciókat", sőt, a baloldalt is.

A tesztfázis sikeres volt, mégsem indulhat el a jövőben a már így is halasztott, államilag finanszírozott külföldi nyelvtanulási program diákoknak, mert egyszerűen nincsen rá pénz a költségvetésben – ismerte el Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában, amit Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott.

A hvg.hu azt írja: Rétvári nem mulasztotta el a program kudarca miatt nemcsak a háborút és a brüsszeli szankciókat okolni, hanem a baloldalt is felelőssé tette. A programot még 2019-es évértékelőjében, vagyis csaknem 4 évvel ezelőtt ígérte meg Orbán Viktor a fiataloknak. Akkor azt mondta, minden középiskolás a 9. és 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelyet az állam fizet.

Rétvári Bence csütörtökön azt közölte a szülői konzultációs kérdőívekre hivatkozva, hogy a 130 ezer válaszadó döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal. A Szülői Hang szerint viszont inkább a propaganda működését mutatta meg ez az oktatási kérdőív.