„Klubrádió
A lényeg

Parragh szerint komoly kockázat, hogy mikor ér utol minket Románia

9/03/2023 14:42

| Szerző: Klubrádió

Az igazi kockázat nem az, hogy utolérjük-e Ausztriát, hanem hogy mikor ér utol minket Románia, vagy hogy látjuk-e még Csehország hátát – mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén.

Orbán Viktor miniszterelnök mellett Parragh László, a szervezet elnöke is felszólalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó rendezvényén.

Szerinte sok nehézség van most a hazai vállalkozások életében – írja a Telex. Parragh úgy véli, Brüsszel (az EU) rákényszeríti a geopolitikai érdekei által vezérelt akaratát az egyes tagállamokra. Az inflációról azt mondta, az iparkamara 2017-től jelezte, hogy komoly inflációs veszély van, és körülbelül akkortól emelkedésnek is indultak az alapanyag- és nyersanyagárak. A forintárfolyam volatilitása (ingadozása, változékonysága) is komoly gondot okoz sok vállalatnak.

Szerinte unortodox gazdaságpolitikát csinálhat egy ország, de unortodox monetáris politikát már kevésbé – ezzel a kormányt szerdán is bíráló Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknak szúrt oda. A jegybank viszont szerinte tagadta, hogy veszély lenne, és túlfűtötték a gazdaságot – mondta Parragh. Az igazi kockázat szerinte nem az, hogy utolérjük-e Ausztriát, hanem hogy mikor ér utol minket Románia, vagy hogy látjuk-e még Csehország hátát.

Finom kritikát kapott a keleti nyitás is. Parragh szerint az iparkamara támogatja a közép-ázsiai beruházások idehozását, de „felhívjuk miniszterelnök úr figyelmét, hogy vannak kulturális különbségek”. Egy közép-ázsiai céggel más bizalmi viszonyok alakulnak ki, mint például a német cégekkel.

Arról is beszélt, hogy látni az építőipar visszaesését, a negatív külkereskedelmi mérleget. Folyamatosan „veszít” a munkaerőpiac is Parragh szerint. Változtatni kell a munkaerő-kínálaton, ennek elsődleges forrása a képzés, de elsősorban nem a szakképzés, hanem a felnőttképzés.

Az EU-s források visszatartását „aggódva nézi” az iparkamara. Az Európai Bizottság szerinte politika zsarolásra használja a pénzek visszatartását. Ez akadályozza a beruházásokat és a fejlesztéseket. Aggódva nézi Parragh azt is, hogy Ukrajna újjáépítése előbb vagy utóbb el fog kezdődni, és azok a források, amiket eddig fejlesztésre költött az EU, az majd lehet, hogy nem ide jön, hanem Ukrajnába – vezette le.

Az MKIK elnöke megerősítette, hogy a kormány és az iparkamara között „erős szövetség” van.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)