„Klubrádió
A lényeg

Parragh: Az MNB váratlan akciója recessziót és csődhullámot hoz

14/10/2022 23:11

| Szerző: Klubrádió

"Vállalkozások tömege fog csődbe menni annak nyomán, hogy nem tudnak majd megfizethető hitelhez jutni" – mondta a Portfoliónak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Szerinte "a rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot".

Ahogy a Telex felidézi: a jegybank pénteken bejelentette, hogy az alapkamathoz nem nyúl, de a kamatfolyosó tetejét, az egynapos (O/N) fedezett hitel kamatát 25 százalékra emeli az eddigi 15,5 százalékról, és devizát biztosít a magyar energiaimporthoz. A bejelentés hatására a forint pénteken minden jelentős devizával szemben erősödni kezdett.

Az MKIK elnöke szerint azonban ezzel az intézkedéssel nem csupán nehezebben jutnak majd hitelhez a magyar vállalkozások, de sokak számára a meglévő hiteleik is visszafizethetetlenné válnak. Parragh azt mondta, a kamatmoratórium elodázza a problémát, de ha annak vége, tömeges bedőlések várhatóak.

„A mai, drasztikus kamatemelés egyáltalán nem transzparens, és teljesen váratlanul érte a vállalati szektort. Sorra hívnak a cégvezetők, hogy ami most történik, az halálossá válhat számukra” – mondta Parragh, aki szerint a munkanélküliség is megnőhet Matolcsyék intézkedése nyomán, és a jegybank bizonytalan helyzetet teremt a vállalkozói szférában.

„A rendkívüli kamatemeléssel kiszárítják a hitelpiacot és recesszióba taszíthatják a gazdaságot. Ez teljesen szembemegy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával, amely a növekedést igyekszik támogatni” – fogalmazott.

Az utóbbi időben kezd megszokottá válni az adok-kapok Parragh és a Matolcsy György vezette jegybank között. Néhány hete az MNB ismét közleményben szólította fel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, hogy a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben ne fogalmazzon meg véleményt. Állításuk szerint Parragh kijelentései az unortodox monetáris politika veszélyeiről növeli a piaci bizonytalanságot és félrevezetik az embereket.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)