„Köszönjük,
A lényeg

Párbeszéd: Újra engedélyt kapott a Fertő tavi luxusberuházás

11/05/2023 15:39

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki párt szerint még több épületre kell számítani, de a kormányhivatal nem aggódik a környezet miatt.

„Csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét! Ahogy az sajnos várható volt, a kormányhivatal ismét kiadta az építési engedélyt, ráadásul a tervek is megváltoztak” - írja Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni képviselője.

Áprilisban a bíróság kötelezte a kormányhivatalt, hogy vonja vissza a beruházás környezetvédelmi engedélyét, és indítson új eljárást – idézi fel a 444. Az ítélet azért születhetett meg, mert a Greenpeace és a Fertő tó Barátai Egyesület pert indított, miután a kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban felfüggesztett beruházás engedélyét.

Még több épületre lehet számítani, Jakál azt írja, az új engedély értelmében „20 helyett 26 apartman, négycsillagos luxusszálloda, medencék, sportkomplexum és ökocentrum lesz, természetes élővilág nem lesz”.

A Telex részletezi: az új engedély szerint 32 ezer négyzetmétert építenek be, 131 ezer négyzetméternyi természetes felületet burkolattal fednek be, és 208 ezer négyzetméter marad meg zöldterületnek. 1112 parkolóhelyet is építhetnek. Emellett a strand területére kerül 242 négyzetméternyi lábmosó medence.

A politikus szerint a kormányhivatal nyilatkozatában az áll, hogy a beruházás „elhelyezésénél és tervezett kialakításánál fogva negatív hatásra a természeti értékek vonatkozásában sem kell számítani.” Ez nagyjából azt jelentheti, hogy szerintük nem kell aggódni a környezetért.

A Fertő Part nevű projektben 34 ezer négyzetméternyi területet – vagy még többet – építenének be a tónál Mészáros Lőrinc-féle cégek közreműködésével. Az ügy több éve húzódik, tavaly kiderült, hogy forráshiány miatt átütemezik az állami beruházásokat, ami a Fertő Parkot is érintheti, de ez nem jelentette azt, hogy mindenestül törölnék a projektet.

(Kiemelt kép: Brenner Koloman, Jobbik / Facebook)