„Klubrádió
A lényeg

Öt év után ítélték el a XXII. kerületi meleg tini bántalmazóit

31/08/2021 07:33

| Szerző: Klubrádió

Közösség tagja elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett becsületsértés miatt 100, illetve 80 óra közmunkára ítélte a bíróság azt a két budapesti férfit, akik bántalmazták és zaklatták a szomszédjukban lakó tizenéves meleg fiút. A rendőrségre öt évvel ezelőtt ment be a fiatal, Kristóf, és tett feljelentést.

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata szerint a XXII. kerületben lakó Kristóf 2016 májusában, 16 évesen egy Facebook posztban felvállalta, hogy homoszexuális. Ezután két közelében lakó fiatal "mindent megtett annak érdekében, hogy megkeserítsék Kristóf életét" - írja a Telex.

Rendszeresen lealacsonyító beszólásokat kapott tőlük, amikor az utcán találkoztak, volt, hogy úgy tettek, mintha meg akarnák ütni, illetve egyikük többször szándékosan vállal nekiment, hiába próbálta őt Kristóf kikerülni.

Annak ellenére, hogy azonosították a két férfit, a rendőrség évekig csak ült az ügyön: a büntetőeljárás 2021 nyarán zárult le úgy, hogy már az elsőfokú bírósági ítéletre is majdnem öt évet kellett várni: idén januárban a Budai Központi Kerületi Bíróság a vállal Kristófnak nekimenő támadót bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt 60 óra közmunkára, a másik támadót folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétsége (és egy korábbi rongálásos ügy miatt) miatt 80 óra közmunkára ítélte.

"A bíró ítéletében kiemelte, hogy a sértettre használt kifejezések lealacsonyítók, megszégyenítők, a sértett emberi méltóságát durván sértőek voltak, és mind a bekiabálásokat, mind a bántalmazást a sértett szexuális irányultsága motiválta. A másodfokú bíróság az ítéletet annyiban módosította, hogy a 60 óra közmunkát 100 órára emelte" - írja a Telex.

„A párommal eleinte jobbnak tűnt nem kimutatni kapcsolatunkat, inkább nem jártunk kézen fogva. Engem zavart először, én kezdtem el mondogatni, hogy viselkedhetnénk akár úgy is, mint a heterók. Végül mindkettőnknek leesett, hogy semmi értelme úgy boldognak lenni, úgy szeretni egymást, hogy közben azzal kell szembesülnünk mindennap, hogy csak a négy fal között engedhetjük el magunkat. Ezért is tartottam fontosnak, hogy ne hagyjam annyiban, amikor fizikai atrocitás ért” – idézi fel a történteket Kristóf.

„A meleg és leszbikus fiatalok rendszeresen vannak kitéve hasonló támadásoknak, de csak kevesükben van annyi bátorság, mint Kristófban, hogy a rendőrséghez forduljon panaszával. Az ítélettel elégedettek vagyunk, de érthetetlen, hogy miért vett igénybe öt évet a jogerős ítélet egy ilyen egyszerű megítélésű ügyben” – mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.