„Klubrádió
A lényeg

Öt év börtönt és 1,7 milliárdos pénzbüntetést kért az ügyészség az első Orbán-kormány államtitkárára

28/03/2023 20:10

| Szerző: Klubrádió

Orvosi igazolással mentette ki magát a több mint 2 milliárd forint hűtlen kezeléssel vádolt volt helyettes államtitkár a mai bírósági tárgyalásról – írta meg a Telex. Nagy Jámps hat év börtönbüntetést kaphat. Az ügy negyedrendű vádlottja K. Zoltán Pál, aki az első Orbán-kormány földművelési tárcájának közigazgatási államtitkára volt. Vele szemben öt év börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és 1,7 milliárdos pénzbüntetést javasolt az ügyészség.

Nagy János egy nappal a tárgyalás előtt jelezte a bíróságnak, hogy betegség miatt nem tud jelen lenni. A volt helyettes államtitkár a vádirat szerint még 2019 elején értesült arról, hogy pár hónap múlva a kormány megszünteti az Agrárminisztérium alá tartozó Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft-t, és a feladatait az állami földek felügyeletére létrehozott Nemzeti Földügyi Központ veszi át. Tisztában volt vele, hogy a megszűnés szélén álló cég bankszámláján még közel 2 milliárd 200 millió forint van, és a vádirat szerint elhatározta, hogy ezt a pénzt még kiszervezi időben.

Ezért arra utasította a cég ügyvezetőjét, a másodrendű vádlottat, hogy két meghatározott ügyvédi irodával és egy, Nagy Jánoshoz is köthető céggel kössön megbízási szerződéseket. Az egyik ügyvédi irodának 500 milliót, a másik, földügyekben ismert irodának 1,7 milliárd forintot (így jön ki a 2,2 milliárd) fizettek ki olyan feladatokra, amelyre az ügyészség szerint valójában nem volt szüksége a minisztériumnak. Az ügyészség Nagy Jánosnak hat év börtönbüntetést, hat év közügyektől való eltiltást, valamint zár alá vett vagyonának elvonását javasolta.

Az ügy negyedrendű vádlottja K. Zoltán Pál, aki az első Orbán-kormány földművelési tárcájának közigazgatási államtitkára volt. A jelenleg ügyvédként praktizáló egykori államtitkár több fideszes vezetésű önkormányzatnak dolgozott jogászként, majd 2010 és 2013 között agrárkamarai miniszteri megbízottként tevékenykedett. Az egykori államtitkár feldúltan részletezte és sérelmezte, hogy a vádiratban szerinte számos valótlan állítás található – írta az Index. Neki öt év börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és 1,7 milliárdos pénzbüntetést javasolt az ügyészség.