„Támogassa
A lényeg

Öt év alatt ezermilliárdnyi vagyont ajándékozott az állam alapítványoknak, egyházaknak, kisebb részben önkormányzatoknak

25/07/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió

A választások előtti "alapítványi vagyonkitalicskázás" tavaly is éreztette hatását – fogalmaz a K-Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vagyonkezelésében lévő állami javakról kedden közzétett 2022-es beszámoló (9. melléklete) alapján.

Eszerint tavaly 208 milliárd forintnyi értékű állami vagyont adtak át az MNV vagyonkezeléséből térítésmentesen, döntően ingatlanokat. 2021-ben, az alapítványosdi csúcsévében 648 milliárd volt ez az összeg, összesen tehát az elmúlt öt évben 1000 milliárdnyi vagyont ajándékozott el a magyar állam alapítványoknak, egyházaknak, kisebb részben önkormányzatoknak – emelték ki.

Hozzátették: 25,6 milliárd Ft ingatlanértékesítési bevétel és 2,4 milliárd Ft ingóságértékesítés volt a kezelt vagyonból, a legnagyobb ingatlanvásárló magasan egy Jellinek-Dániel -féle ingatlanalap. Jellinekről nemrég írta meg a G7, hogy az állami ingatlanprivatizációk legfontosabb ügyfelétől egy komplex cégügyleten keresztül tízmilliárdok áramlottak a cégeitől Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének köre felé. A Mészáros Lőrinchez köthető Felcsúti ipari park Kft. pedig 1,5 milliárdért vásárolt tavaly állami vagyont.

Térítésmentesen átadtak 120 milliárd Ft-nyi értékű tartós részesedést is, ennek a mibenléte nem derül ki a beszámolóból – fűzte hozzá a K-Monitor.

A Nagy Márton által július 10-én jóváhagyott beszámoló szerint a nemzeti vagyon kezelésével kapcsolatban az MNV Zrt.-nél 70 milliárdos költségvetési többletkiadás keletkezett, ez a tavalyi évi közel duplája.