„Klubrádió
Reggeli gyors

Összevetették a magyar Hundubot a Facebookkal

31/05/2021 08:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Egy magyar és egy lengyel szélsőjobbos portálról ad átfogó képet az amerikai News Net Nebraska portál; mindkettő a Facebookkal illetve a Twitterrel akar versenyezni. A magyar Hundub és a lengyel Albicla célja elindítói szerint a szólásszabadság védelme és a konzervatív jobboldali értékek hirdetése, valamint támogatni azokat, akik megtagadnák az LMBTQ-emberek jogait – olvasható a cikkben.

Létrehozásukat részben azzal indokolták ezek a portálok, hogy a Facebook és a Twitter szerintük helytelenül cenzúráz bizonyos tartalmakat. Egyébként mindkét portált párhuzamba állítja a Parler nevű amerikai jobboldali platformmal és Donald Trump kezdeményezésével, amely nem titkoltan azért jött létre, mert a volt elnököt kitiltották átmenetileg a Facebookról és a Twitterről is. A cikk megjegyzi azt is, a helyzet abszurditására utalva, hogy mindkét kormány, a magyar és a lengyel is elkezdte felszámolni a sajtószabadságot, de épp ők vetik a techóriások szemére a korlátozásokat és hirdetik meg a maguk szólásszabadságát.

A decemberben startolt Hundubot szemügyre véve azt írja, nem tudni, hogy a kormány részt vett-e a fejlesztésében, mindenesetre a cég offshore-ként Belize-ben van bejegyezve. A Magyar Nemzetet forrásként megjelölve, azt írják, a Facebook alternatívája kíván lenni mindenféle kontroll nélkül. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a nagy közösségi oldalak korlátozzák a keresztény, konzervatív, jobboldali nézetek megjelenését, és ezzel az információs szabadságjogokat is.

A Hundub 40 ezer embert tud sorai között (miközben a Facebooknak 7 millió magyar felhasználója lehet), és a lapból megtudjuk azt is, hogy januárban nagy hackertámadás érte a szélsőjobbos portált.