„Támogassa
A lényeg

Orosz repülőgép szállt le szerda délelőtt Pápán, nukleáris fűtőanyagot hozott

7/04/2022 06:58

| Szerző: Klubrádió

Délelőtt tíz óra környékén egy orosz gép szállt le Pápán, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén.

A Flightradar adatai szerint a gép Moszkvából indult, majd Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián át Magyarországon landolt. A gép az orosz Volga-Dnepr Airlineshoz tartozik, és több mint 3 óra alatt ért Moszkvából Pápára – írja a Telex.

Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér Fotó: Honvedelem.hu
 

Mivel február végén az Európai Unió szankciócsomagjában az unió teljes légterét lezárták az orosz repülőgépek előtt, így Magyarország is kitiltotta a légteréből az oroszországi illetőségű repülőgépeket, ezért a Telex kérdéseket küldött a Külügyminisztériumnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta, hogy "az orosz légifuvarozókra vonatkozó általános tiltás alól szűk körben mentesség adható. A kérdéses repülést az Európai Bizottság tudomásával, az útvonalban érintett uniós tagállamok engedélyével és egyetértésével hajtották végre”.

Csütörtökön Szijjártó Péter a Facebookon közölte, hogy nukleáris fűtőanyagot hozott a szerdán Pápán landoló orosz gép Magyarországra. A külügyminiszter azt mondta, hogy eddig a szállítás vasúton történt, Ukrajnán keresztül, de a háború miatt a megszokott szállítási mód meghiúsult. Ezért kellett alternatív szállítási módról gondoskodni, ez pedig a légi útvonal, ami rendkívüli biztonsági előírásokat követel.