„Köszönjük,
A lényeg

Orbánnal még nem, de Lévai Anikóval már találkozott az új amerikai nagykövet

9/09/2022 19:34

| Szerző: Klubrádió

David Pressman a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőségével és Lévai Anikó jószolgálati nagykövettel is találkozott csütörtökön.

David Pressman kijelölt nagykövet csütörtökön találkozott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőségével, Lévai Anikó jószolgálati nagykövettel, Lehel László elnök-igazgatóval és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatóval, hogy megvitassák, hogyan támogatja a szervezet azt a több mint 1,3 millió menekültet, akik Oroszország brutális ukrajnai háborúja elől menekülve érkeztek Magyarországra – írta Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség.

A hvg.hu hozzáteszi, hogy a nagykövet, aki hét napja tartózkodik Magyarországon, még nem találkozott hivatalosan Orbán Viktor miniszterelnökkel, de feleségével, Lévai Anikóval az Ökumenikus Segélyszervezet révén igen.

A nagykövetség pénteken adott ki arról közleményt, hogy David Pressman meglátogatta az északkeleti régió határvárosait, Záhonyt és Tuzsért, hogy betekintést nyerjen azok helyzetébe, akik Oroszország Ukrajna ellen indított brutális háborúja elől menekülnek. Az amerikai diplomata személyesen győződött meg arról, hogyan segítik a záhonyi vasútállomásra Ukrajnából érkező családokat és egyéneket, valamint alkalma nyílt beszélgetni azokkal a menekültekkel, akiknek a tuzséri átmeneti szállás ad otthont.   

Az Amerikai Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja az Ukrajnában élő, rászoruló embereket és azokat a menekülteket, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek.  Az Amerikai Egyesült Államok idáig közel 340 millió dollárral járul hozzá az Európai Unió és a több millió menekültet befogadó kormányok humanitárius segítségnyújtásához. Ebből több mint 10 millió dollár jutott Magyarországnak – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: US Embassy Budapest/Facebook)