„Köszönjük,
A lényeg

Orbán tusványosi "kevert fajú" beszéde miatt zárták ki az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból – ismerte el a párt elnöke

23/05/2024 15:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az RMDSZ elnöke egy kampányrendezvényen elismerte, hogy Orbán Viktor tusványosi rasszista kijelentése nyomán zárták ki a román kormánykoalícióból a pártot.

Kelemen Hunor a TransTelexhez eljutott hangfelvétel szerint bevallotta, hogy a koalíciós partnerek, különösen Klaus Iohannis román elnök, elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy ő nem határolódott el Orbán 2022-es "kevert fajú Európát" emlegető a kijelentéseitől.

Emiatt az RMDSZ politikai pozíciója meggyengült, és bizalmi válság alakult ki a román kormány és az erdélyi magyar közösséget képviselő politikai alakulat között. Orbán beszédét követően a román kormány liberális és szociáldemokrata politikusai élesen bírálták az elhangzott kijelentéseket, majd a román sajtó is egyre erőteljesebben kérte számon a koalícióban részt vevő RMDSZ-t – emlékeztet a lap.

Kelemen Hunor szövetségi elnök csak hosszas hallgatás után szólalt meg az ügyben, akkor pedig megvédte Orbánt ami újabb elégedetlenségeket szült. Egyes politikusok már akkor követelték az RMDSZ-nek a kormánykoalícióból való kizárását.