„1%
A lényeg

Orbán: Ha lesz béke, nem lesz infláció, és mi a béke pártján állunk

29/06/2022 18:45

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor a madridi NATO-csúcshoz kapcsolódó videójában azt hangsúlyozta: "Ha lesz béke, nem lesz háborús infláció, és mi a béke pártján állunk". Arról is beszélt, hogy a katonai célú kiadások tervezett emelését egy évvel előre hozzák, és már 2023-ban a GDP 2 százalékának szintjére emelik. 

„Ha lesz béke, nem lesz háborús infláció, és mi a béke pártján állunk” – ismételte el a kormányfő a madridi NATO-csúcsra kiadott felvételen többször, egyértelműsítve, hogy a kedvezőtlen folyamatok, amik jelenleg Magyarországot sújtják, szerinte kizárólag az orosz-ukrán konfliktus egyenes következményeként értelmezendőek.

Orbán Viktor arról beszél a videón, hogy az egyre romló ukrán háborús helyzet nyomában az élelmiszerválság, a háborús infláció és a fenyegető gazdasági válság is van, és ennek csak a béke vethet véget, amit a magyarok támogatnak.

A NATO-nak a miniszterelnök szerint védelmi szövetségként ki kell maradni a konfliktusból, ezzel a 444 cikke szerint azt a benyomást keltve, mintha ennek az ellenkezője egyáltalán felmerült volna a tagországok körében.

Többször elmondta, hogy a békét szorgalmazza Magyarország, amihez viszont erő kell, ezért a katonai célú kiadások tervezett emelését egy évvel előre hozzák, és már 2023-ban a nemzeti össztermék két százalékának szintjére emelik.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)