„Támogassa
A lényeg

Orbán gratulált az újraválasztott üzbég elnöknek

10/07/2023 15:58

| Szerző: Klubrádió

Savkat Mirzijojevvel a vasárnapi választásokon aratott győzelmet.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn telefonon tárgyalt Savkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével. A magyar kormányfő gratulált az üzbég elnöknek, aki a vasárnapi választásokon szavazatok 87,1 százalékát szerezte meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor szerint a választási siker jól jelzi, hogy az üzbég emberek elkötelezettek a Mirzijojev elnök által megteremtett stabilitás és a végrehajtott reformok mellett.

A magyar miniszterelnök kifejtette: kormánya továbbra is a magyar–üzbég politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért dolgozik.

Orbán Viktor és Savkat Mirzijojev örömmel állapították meg, hogy már számos magyar cég megjelent az üzbég piacon – többek között a bankszektorban, a kommunikáció és a kereskedelem terén.

Savkat Mirzijojev 2016 óta tölti be tisztségét, most további hét évre kapott felhatalmazást a legnépesebb közép-ázsiai ország szavazóitól – írta a Híradó.hu.

Mirzijojev azt követően írta ki az előrehozott választást, hogy idén népszavazással jóváhagyták az alkotmány módosítását, amely az államfő mandátumát az addigi öt évről hétre növelte, és lehetővé tette, hogy a jelenlegi elnök további két cikluson át betölthesse a hivatalt.

(Via Index, Híradó.hu)