„Klubrádió
A lényeg

Orbán felhatalmazta a békési főispánt a gázmezők kiaknázására

12/08/2022 08:21

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök az úgynevezett Corvinus projektet kiemelten közérdekű beruházássá, a megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A projekt célja ugyanis a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása, termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő nyékpusztai földgázmezőn.

Két napig gáz és meleg víz nélkül marad Kaposvár
 
Illusztráció
 
Kaposvár, 2012. augusztus 29. Égő gázfáklya Kaposváron, a toponári városrész határában a siófoki Földgázszállító (FGSZ) gázátadó állomásánál. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György
 

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint januárig már termelésbe állhat az első kút. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagyban hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez, írja a 24.hu.

A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet.

A minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében. A kormány döntése érinti Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom, Vésztő külterületein lévő ingatlanokat. Azokon a kutak fúrásánál, a vezetékek, azokhoz kapcsolódó felszíni létesítmények építésénél mivel a beruházás közérdekű, azzal összefüggésben

a) építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,

b) településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és

c) településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A kiemelt jelentőségű ügyek koordinációs feladataira a kormány a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt jelölte ki.