„Klubrádió
A lényeg

Orbán: A KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja

24/05/2022 16:17

| Szerző: Klubrádió

Kövér László bejelentette, hogy megalakult az új kormány. A miniszterek letették az esküt, előtte pedig Orbán Viktor mondott beszédet. Egyebek mellett úgy fogalmazott: a KDNP "a kormány szellemi-ideológiai magja", Szijjártó Péternek minden hangszeren kell játszania, Rogán Antal dolga, hogy a kormány politikáját magyarázza el, Gulyás Gergely pedig villámhárító lesz.

A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Az Országgyűlés előtt ismertették Novák Katalin átiratát a kinevezésekről, majd Orbán Viktor felszólalása következett. A miniszterelnök beszédében bemutatta a minisztereket is, akik letették az esküt, miután behozták a történelmi zászlókat az ülésterembe. A kormánytagok aláírták az esküokmányt, majd elénekelte az Országgyűlés a Himnuszt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét azzal kezdte: szerinte 1990 óta soha nem állt kormány mögött olyan népakarat, mint most mögöttük. Orbán azt mondta, ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom, amit a kormány tagjainak kell valóra váltaniuk. A miniszterelnök emlékeztetett a koronavírusra, a háborúra, azt mondta, Brüsszelből (ezalatt az Európai Uniót érti) sem számíthatunk segítségre, mert ott „összekeveredett az iránytű”. Orbán felhozta a migrációt is, népvándorlásról beszélt, amely miatt „belevaló kormány” kell.

A miniszterekről

Varga Juditot az Igazságügyi Minisztérium élére kérte fel, neki védenie kell az alkotmányosságot, számára minden minisztériumi előterjesztéssel szemben vétójoga van – mondta Orbán. Megismételte, hogy Vargának határozottan kell képviselnie a magyar érdekeket Brüsszelben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként a történelmi egyházak és a kárpát-medencei magyarokért felelős. „A KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja” – fogalmazott a miniszterelnök.

Csák János tárcáját valójában jövőügyi minisztériumnak kellene hívni, mondta a kormányfő. A felsőoktatás is Csákhoz tartozik majd. Ismeri az üzleti világot, keresi hogyan tudunk túllépni a realitások jelentette korlátokon – mondta róla Orbán.

Varga Mihály marad a pénzügyminiszter; kanyarban előzve vészeltük át a járvány eddig nem tapasztalt következményeit – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán megtiszteltetésnek nevezte, hogy 32 éve együtt harcolnak Vargával.

Küszöbön az élelmiszerválság, a magyar agrárium előtt komoly feladatok állnak. „A miniszteri bársonyszék nem lesz olyan kényelmes, mint aminek elsőre tűnik” – fogalmazott Orbán Nagy Istvánnak címezve szavait.

Navracsics Tibor régi harcos(társ), nagy tapasztalattal. Nem túl hálás feladatra kérte őt Orbán saját bevallása szerint, hiszen senki nem elégedett meg soha a fejlesztések mértékével.

Orbán azt mondta Lázárnak: isten hozta ismét a kormányban. Országépítésnek kéne nevezni azt az új minisztériumot, amit Lázár János kapott – tette hozzá.

Rogán Antalnak a kormány politikáját kell elmagyaráznia, Orbán Viktor arra kérte fel, hogy a kormányzati döntések mögött húzódó célokat tegye megismerhetővé. 

„Biztonság, védelem, elrettentés, honvédelem, hadsereg”: a következő években ezeket a szavakat halljuk majd leggyakrabban Orbán szerint. Szalay-Bobrovniczky Kristóf lesz az új honvédelmi miniszter, akinek feladata fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor, és folytatni fogják.

Szijjártó Péter külügyminisztert arra kérte fel Orbán, hogy képviselje a magyar érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat a szövetségesekkel, és építsen ki új kereskedelmi útvonalakat, azaz játsszon minden hangszeren. Paks II. is hozzá tartozik innentől.

Az EU gazdasága nagy bajban van a kormányfő szerint, ezért unortodox lépésekre lesz szükség, ehhez igazán ért Nagy Márton, de a gazdaságfejlesztési miniszter ezzel nem csak barátokat szerez majd.

Gulyás Gergely minisztériuma (a Miniszterelnökség) lesz a kormány villámhárítója, ezért sok sikert kíván neki Orbán a hazai és a nemzetközi vitákban is.

Orbán szerint a politikában a legnagyobb érték a tapasztalat, ezért bízzák Pintér Sándorra a legnehezebb területeket. Őt azért kérte fel Orbán, mert 16 éve együtt dolgoznak, és eddig minden rá bízott feladatot példásan elvégzett, tehát „feltétel nélküli bizalmamat élvezi” – mondta a kormányfő. 

Akik mindezt nem hallották

Nem volt a bent a Parlamentben a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum képviselői, az MSZP-s és az LMP-s képviselők viszont ott vannak az ülésteremben, csakúgy, mint a Mi Hazánk-frakció tagjai.

(via telex, hvg, kiemelt kép: Novák Katalin/Facebook)