„Klubrádió
A lényeg

Október 24.: Az origami világnapja, Az ENSZ világnapja és az Éghajlatvédelmi világnapja, és most kezdődik A lefegyverzés hete, illetve a Globális média- és információs műveltségi hete

23/10/2021 23:13

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az origami világnapja, Az ENSZ világnapja és az Éghajlatvédelem világnapja, és most kezdődik A lefegyverzés hete, illetve a Globális média- és információs műveltségi hete.

Az origami világnapja

Október 24. Lillian Oppeinheimer születésnapja, aki az első amerikai origami szövetség megalapítója. Az origami egy tradicionális, japán eredetű papírművészet, ami az egész világon elterjedt hobbivá vált.

Az ENSZ világnapja

1945. október 24-én ratifikálták az Egyesült Nemzetek Szervezetét létrehozó Alapokmányt. Az ünnepnap célja az ENSZ munkásságának népszerűsítése, az ENSZ küldetésének, célkitűzéseinek tudatosítása a tagállamok népében és a világ közös ügyeiért való kiállás.

Éghajlatvédelmi világnap

Az éghajlatvédelmi világnap Bill McKibben író és környezetvédelmi aktivista kezdeményezésére jött létre, 2008-ban. Az ünnep célja, hogy felszólítsa a társadalmat az energiaforrások mértékletes használatára, a pazarlás és a környezetszennyezés következményeire.

A magyar operett napja

A magyar operett napját Kálmán Imre születésnapján ünnepeljük 2002 óta, illetve ugyanerre a napra esik a híres Lehár Ferenc halála is. Az emléknap célja az operett nagyjainak munkásságára való megemlékezés és az opera mint klasszikus szórakozási forma felelevenítése.

Lefegyverzés hete (október 24-30.)

1978 óta tartják az ENSZ tagállamok a Lefegyverzés Hetét a fegyverkezési verseny veszélyeinek megfogalmazása és a versenyleállítás szükségességének kimondásának emlékére. A törekvés célja, hogy minél kevesebb veszélyes fegyverhez férhessünk hozzá, ezáltal növeljük a közbiztonságot.

Globális média- és információs műveltségi hete

Az UNESCO és együttműködő szervei tematikus programok keretében világszerte ünneplik a média és az információs műveltség terjedését és eddig elért eredményeit. A rendezvény célja, hogy az információs műveltség mindenkihez eljusson.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)