„Köszönjük,
A lényeg

Novák Katalin tartalékos alezredes férje marad a honvédségnél

12/02/2024 16:07

| Szerző: Klubrádió

Tavaly öthetes kiképzés után lett tartalékos alezredes Novák Katalin férje, Veres István.

Veres István Attila tartalékos alezredes, önkéntes műveleti tartalékos katonaként jelenleg is jogviszonyban áll a Magyar Honvédséggel – közölte a Honvédelmi Minisztérium az rtl.hu megkeresésére.

Tavaly öthetes kiképzést követően szerzett tartalékos alezredesi rendfokozatot Novák Katalin férje, Veres István Attila. A Magyar Honvédség akkor azt írta, hogy „ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Veres Istvánnak közgazdaságtudományi egyetemi végzettsége van és az MNB pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Ennek alapján a közjogi szerepe – azaz hogy Novák Katalin köztársasági elnök férjeként ő volt Magyarország első first gentlemanje – lehetett a legfőbb oka az alezredesi kinevezésének.

A minisztérium azt közölte, hogy Veres István alapkiképzésének teljesítése és eskütétele óta több alkalommal hívta be az MH szolgálatteljesítés céljából, ennek pedig mindig eleget is tett.

Arra a kérdésre, hogy milyen következménnyel járna a szerződés felmondása, a minisztérium ismertette: „a Magyar Honvédség önkéntes alapon működő haderő. Ha valaki meg akarja szüntetni tartalékos szerződését, az semmilyen negatív következménnyel nem jár”.

Novák Katalin szombaton mondott le köztársasági elnöki posztjáról, mert kiderült: kegyelmet adott egy pedofil gyermekotthon-igazgató bűnsegédjének 2023 áprilisában. Vele együtt lemondott közéleti funkcióiról a kegyelmet akkor ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is.