„Klubrádió
A lényeg

Novák a háborús bűnök kivizsgálását kérte

30/05/2022 09:10

| Szerző: Klubrádió

A köztársasági elnök más országok vezetői mellett fejezte ki szimpátiáját az egyetlen működő ukrán tévécsatornán. Novák szerint Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és Ukrajna fegyveres megtámadását, követeli minden háborús bűn kivizsgálását.

Albánia, Lettország, Ausztria, Szlovénia, Észak-Macedónia és Nagy-Britannia vezetői mellett Magyarország köztársasági elnökeként Novák Katalin is felkérést kapott, hogy az egyetlen működő ukrán csatornán kifejezze támogatását.

Novák a Facebook-ra is feltöltött videóban arról beszélt, Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és Ukrajna fegyveres megtámadását, követeli minden háborús bűn kivizsgálását, és megfelelő büntetést kér azokra, akik ezeket az emberiség elleni barbár tetteket elkövették.

Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos menedéket nyújtson az ide érkezett több mint 700 ezer menekültnek, "továbbra is ellátjuk a sebesülteket, élelmiszert küldünk az otthon maradóknak, tanulási lehetőséget kínálunk a hazánkba érkező gyerekeknek, fedelet, ételt és munkát biztosítunk a családoknak, ameddig arra szükség van".

"Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk; minél előbb, annál jobb" – mutatott rá.