„Támogassa
A lényeg

Népszava: Még mindig itt van a "kémbank" székhelye

11/11/2023 10:43

| Szerző: Klubrádió

Ráadásul tisztázatlan a jogi státusza, kérdéses, mi lesz a kormány által befizetett 74 milliárd forint és a magyar kötvényesek befektetéseinek sorsa.

 A Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank/IIB) honlapján még mindig Budapest szerepel az egyik központként – vette észre a Népszava. Ez az a Kreml-közeli pénzintézmény, amelyet orosz kémbankként szoktak emlegetni és amely elvileg áprilisban Magyarországról is kivonult.

Az IIB-nek 2019-ben került a központja Budapestre, több EU-tagállam is tagja volt, ám az orosz-ukrán háború 2022 februári eszkalációja után néhány nappal Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária is bejelentették, hogy kilépnek. Idén áprilisban az Egyesült Államok biztonsági kockázatokra hivatkozva szankciós listára tette a bank több vezzetőjét, köztük egy magyar állampolgárt is. Nyár elejére a bank fizetésképtelenné vált. Bár a magyar kormány áprilisban jelezte, az ország kilép a IIB-ből, ez csak október végén valósult meg – számolt be akkor a HVG.

 
Az IIB Fő utcai székhelye
 
Forrás: Wikipédia
 

A bank honlapjának impresszumában továbbra is a Fő utca 1-es cím szerepel, a kapcsolat menüpontnál pedig a székhelyek között szerepel a magyar főváros – írja a Népszava.

Elképzelhető, hogy csak mulasztás miatt nem került le az információ a honlapról, ugyanakkor tisztázatlan, hogy pontosan mi volt az IIB jogi státusza Magyarországon az elmúlt fél évben, hogyha egyszer a kilépésről már akkor döntöttek. Az Orbán-kormány az évek során összesen 74 milliárd forintot pumpált a pénzintézetbe, de arról a bank és a magyar kabinet is hallgat, hogy mi lesz, mi lett ennek az összegnek a sorsa – a lap a kérdéseire nem kapott választ.

Kérdéses az is, hogy a bank mikor és miből fizeti vissza a forintbefektetőket célzó kötvényei utána járó, összesen 23 milliárd forintot. Az IIB a Népszavának nem reagált arra sem, hogy megtörtént-e a magyar kötvényesek kifizetése. A bank honlapján viszont azóta is „fennállóként” jelöli meg a kötvényeket, vagyis – eszerint – még nem fizettek.