„Klubrádió
A lényeg

Népszava: A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás

30/09/2022 11:56

| Szerző: Klubrádió

A Népszava úgy értesült, hogy a kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a "betegellátással összefüggő", tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

A Népszava információi szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Az említett online felület viszont még nem készült el – írják.

Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. A lapnál úgy tudják: az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzésüket. Úgy tájékoztatták őket, hogy ha ez bármi okból mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől. Nem betegellátással összefüggő költség lehet az is, ha egy orvos kongresszusra megy, erre most nem utalhatnak a kórházak.

Információik szerint a gazdasági vezetőket arra is utasították, hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket. Ennek részben oka, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni.

A Népszava kérdéseket küldött az ügyben a területet felügyelő belügyminisztériumnak, de eddig nem kapott választ.