„Klubrádió
A lényeg

Németország legalizálta a marihuána-fogyasztást

2/04/2024 11:05

| Szerző: Klubrádió

Április elsején lépett életbe Németországban az a törvény, amely – feltételekkel ugyan, de – lehetővé teszi a marihuána fogyasztását. A német parlament, a Bundestag még februárban fogadta el a kannabisz-legalizációját.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Németországban április 1-jétől a felnőttek számára engedélyezik a termesztést és bizonyos mennyiségek személyes használatra történő birtoklását: a 18 éven felülieknél nyilvános helyen legfeljebb 25 gramm kannabisz lehet, míg az otthonukban legfeljebb három kannabisz növényt és legfeljebb 50 gramm kannabiszt tárolhatnak legálisan.

Magyarországon nemcsak a kábítószerrel való kereskedelem a tiltott, de annak birtoklása és fogyasztása is. Zacher Gábor toxikológus itthon 10 éven belül nem is számít hasonló könnyítésekre. 

2024. április 02. A lényeg (2024.04.02.) Németországban legalizálták a kannabisz-fogyasztást
02:26
00:00

A kannabisz legalizásása Németországban
 
A kannabisz legalizásása Németországban
 
Lipcse, 2024. április 1. A marihuána legalizálását ünnepli egy transzparenssel vonuló nő Lipcsében 2024. április 1-jén, amikor hatályba lépett a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának legalizálását célzó törvény Németországban. A német parlament felsőháza, a Bundesrat márciusban szavazta meg az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által 2023-ban elfogadott törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű, személyes használatra szánt termesztését és birtoklását.
Fotó: Sebastian Willnow / MTI/AP/DPA/Sebastian Willnow