„Klubrádió
A lényeg

Nem tudni, hogy az MTVA figyeli-e a dolgozókat

28/12/2022 08:31

| Szerző: Klubrádió

Az MTVA időben értesíti munkavállalóit a feladatellátás vonatkozásában releváns fejlesztésekről, azok bevezetéséről, így az aktivitásmérő alkalmazásról is minden részletre kiterjedő tájékoztatást fog nyújtani annak megvalósulása esetén.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bruttó 190,5 millió forintért rendelt egy megfigyelő programot. Az MTVA gépein ellenőrizni fogják, hogy a munkatársak mozgatják-e az egeret, milyen oldalakat nyitnak meg, és hogy hol mennyi időt töltenek el.

A megfigyelőrendszer a tervek szerint észleli az egérmozgatást, naplózza a felhasználó által használt alkalmazásokat és a használati idejüket, figyeli a napi hálózati adatforgalmat, az online oldalakat és a rajtuk töltött időt, illetve az offline töltött időt is.

Bár december közepén lejárt a Fornax ICT Kft. vezette konzorciummal kötött szerződés időtartama (ez ugyanis 180 nap volt a június közepi alírás időpontjától számolva), az MTVA titkolja, hogy bevezeti-e a munkavállalói megfigyelésére szánt szoftvert.

Népszava megkeresésére az MTVA nem árulta el, hogy mikor élesítik a programot, milyen munkakörök esetén használják, van-e lehetőségük az alkalmazottaknak visszajelzéseket küldeni, illetve kik és milyen módszerekkel dolgozzák fel a beérkező adatokat. Azt ugyanakkor közölték, hogy az MTVA időben értesíti munkavállalóit a feladatellátás vonatkozásában releváns fejlesztésekről, azok bevezetéséről, így az aktivitásmérő alkalmazásról is minden részletre kiterjedő tájékoztatást fog nyújtani annak megvalósulása esetén.

Ez a lap szerint arra enged következtetni, hogy még nem helyezték üzembe a rendszert.