„Klubrádió

Nem lesznek időben védettek a pedagógusok

30/03/2021 07:49

| Szerző: Klubrádió

Ha most oltják a pedagógusokat, akkor is túl korai lenne az áprilisi nyitás, mert az iskolai dolgozók védelme addig nem alakul még ki, így a gyerekek közt ugyanúgy megfertőződhetnek. Az április 1-jén megkezdett oltások csak május elején nyújthatják az elvárt biztonságot.

A gyakorlat szempontjából mindegy, hogy a miniszterelnök mi alapján kötötte 2,5 millió beoltott személyhez az újraindítást, hiszen bejelentése óta a járványügyi kommunikációt az újranyitás tematizálja. Szombaton már a konkrét menetrend is megjelent a Magyar Közlönyben – írja a 24.hu.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyakorlat szempontjából mindegy, hogy a miniszterelnök mi alapján kötötte 2,5 millió beoltott személyhez az újraindítást, hiszen bejelentése óta a járványügyi kommunikációt az újranyitás tematizálja. Szombaton már a konkrét menetrend is megjelent a Magyar Közlönyben. A várakozások szerint a húsvét utáni napokban érhetjük el a 2,5 milliós határt, amikor is az enyhítést el lehet kezdeni – a részleteket itt foglaltuk össze –, ám ami most számunkra érdekes, hogy az óvodák, iskolák nyitásának dátuma április 19. Ehhez pedig április 1-től elkezdik oltani a regisztrált pedagógusokat.

 
iskola
 

Alapvetően jó hír, hogy ha megkésve is, de oltani kezdik az iskolai dolgozókat, hiszen az iskolai védettség össztársadalmi érdek: ha a gyerek iskolában, óvodában van, a szülők tudnak dolgozni. De két ponton is sántít a matek. Egyrészt az oltási rend szerint a hazánkban engedélyezett vakcinák első dózisát legkorábban 21 nap múlva követi a második, ami után nagyjából egy-két hét múlva alakul ki az oltóanyag nyújtotta teljes védettség. Másrészt a pedagógusok eddig valamivel több, mint a fele regisztrált az oltásra. Magyarán úgy tűnik, április 19-étől még a beoltott pedagógusokat is túl korán küldik a potenciálisan fertőző közegbe.

Tehát tudományos, járványügyi szempontból nincs megalapozott magyarázat a sietségre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte a kormányfőt, ne hozzon olyan döntést, amely miatt védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba, hiszen még sokáig kell beoltatlan gyermekekkel dolgozniuk.