„Klubrádió
A lényeg

„Nem kell félni” – mondta az afgán tévébemondó, miközben fegyveres tálibok álltak mögötte

30/08/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

Jól jellemzi az afganisztáni hatalomátvételt az a jelenet, amely egy helyi tévécsatornánál játszódott le: a hírolvasó gépfegyveres harcosokkal a háta mögött beszél arról, hogy nem kell tartaniuk a helyi lakosoknak a táliboktól.

A jelenetről két klip is elterjedt a közösségi médiában, de csak a hosszabb változatban látszódik, hogy egy kisebb csapat fegyveres figyelte a riporter minden szavát – írja a HVG, amely megosztotta a videót.

Hozzátették: a tálib hatalomátvétel kezdetén, nagyjából két hete még arról szóltak a hírek, hogy a fegyveresek nem szólnak bele a média működésébe. Azóta viszont nagyot változott a világ: a társaságok a tálibok kifejezett kérésére nem engednek bemondónőket a képernyőre. Egyikük el is menekült az országból, miután történelmi beszélgetést készített a tálibok egy magas rangú vezetőjével. Ilyesmire korábban egyáltalán nem volt példa.

Íme a videó, amelyben a műsorvezető arról beszél, hogy az iszlám emirátus (így szeretik magukat hívni a tálibok) azt akarja, hogy az emberek együttműködjenek vele és ne féljenek.