„Klubrádió
A lényeg

Nem hatotta meg az MNB-t a Bankszövetség tiltakozása

3/03/2023 11:14

| Szerző: Klubrádió

A jegybank visszautasította a szövetség a kötelező tartalékráta emelése elleni tiltakozását.

Határozottan visszautasította a Magyar Nemzeti Bank a Bankszövetség csütörtöki közleményét, melyben utóbbi testület arról írt, hogy a kötelező tartalékráta emelése éves szinten több mint 100 milliárd forintos kiesést okoz a bankszektornak. Az MNB április 1-jétől duplájára, 10 százalékra emeli a kötelező tartalékrátát, és annak negyedére nem fizet kamatot a bankoknak – írja a hvg.hu.

A jegybank pénteki válaszközleményében azt írja: a magyar gazdaság visszaerősítését fenyegető egyik legnagyobb veszély a magas infláció, amit minél gyorsabban le kell törni. Az infláció legyőzéséhez pedig szerintük a jegybank és a kormány erőfeszítései mellett a bankrendszer és a vállalkozások együttműködése is szükséges.

"Ennek megfelelően határozottan visszautasítjuk a Bankszövetség 2023.március 2-án megjelent közleményét, amelyben az MNB intézkedéseit a bankszektor lakossági és vállalati hitelezési képességével köti össze. Az infláció leszorítása olyan nemzetgazdasági érdek, ami nélkül fenntartható hitelezés sem elképzelhető" – írják.

A közlemény szerint a hazai bankok likviditási és tőke oldalról is olyan historikus összevetésben kiemelkedő tartalékokkal rendelkeznek, amelyek bőséges fedezetet nyújtanak a hitelezési aktivitás fenntartásához, ezt pedig tovább erősíti, hogy a magyar bankszektort 2022-ben európai összevetésben is kimagasló jövedelmezőség jellemezte. A bankok a tartalékrendszer április 1-től hatályos szigorítása után is a hitelezésből adódó igény többszörösét kitevő, több ezer milliárd forintos szabad likviditással rendelkeznek majd, miközben a szektor szabad tőkepufferének mértéke meghaladja az 1500 milliárd forintot – közölte a jegybank.