„Klubrádió
A lényeg

Nem engedték át a Lánchídon a tüntető diákokat, rendőrök igazoltatták őket

1/06/2023 20:50

| Szerző: Klubrádió

A státusztörvény és a rendőri erőszak elleni tüntetés végén pár százan fel akartak menni a Karmelitához, de a rendőrök nem engedték fel őket a Lánchídra. Így a Parlament felé indultak el, ahol körbezárták és egyesével igazoltatták őket. A szervezőt feljelentik – közölte a BRFK.

A státusztörvény bevezetése és a rendőri erőszak ellen tüntettek csütörtök délutántól Budapesten és 15 vidéki városban. Több mint ezren voltak a Belügyminisztériumnál Budapesten.

A tüntetés végén pár százan fel akartak menni a Karmelitához, a miniszterelnök hivatalához, de a rendőrök nem engedték fel őket a Lánchídra. Elindultak a Parlament felé, majd tovább a Margit híd irányába. Az Olimpia parknál körbezárták a rendőrök a tüntetőket, és igazoltatni kezdték őket.

A rendőrség több videóban is beszámolt az igazoltatásról, azt hangsúlyozva, hogy jogellenes gyűlésről van szó. „Rendőrállam, nem jogállam” – skandálta a tüntető diákok egy csoportja, amelynek tagjai leültek a földre. A rendőrök még a rakparton sétáló turistákat is igazoltatták egy idegig az Olimpia parknál. Miután legalább ötször annyi rendőr volt jelen, mint tüntető, a spontán vonulás véget ért.

„A rendőrség azonosította a jogellenes gyűlés szervezőjét, egy 23 éves budapesti férfit, akivel szemben gyülekezési joggal visszaélés miatt feljelentést tesz” – közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán.

(via Telex)