„Köszönjük,
A lényeg

Nem árulják el, hány titkos adatgyűjtést engedélyeztek Varga Judit tárcájánál, és azt se, hogy ki írta alá azokat

24/05/2022 14:01

| Szerző: Klubrádió

A Pegasus-ügy és a Schadl-Völner-botrány miatt is szerette volna megtudni a hvg.hu az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy tavaly hány, miniszteri engedélyhez kötött nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést engedélyeztek, és ki írta alá ezeket. Válaszokat azonban gyakorlatilag nem kaptak.

A hvg.hu cikkében felidézi, hogy ezeket a megfigyeléseket részben a sok bírálatot kapott Pegasus kémprogrammal végezték. Továbbá az engedélyek jelentős részét biztosan nem Varga Judit miniszter írta alá, hanem egykori helyettese és államtitkára, a tárcától azóta a korrupciós vádak miatt távozott és jelenleg gyanúsított Völner Pál. 

A portál nem kapott érdemben választ a kérdéseire. Varga Judit minisztériuma csak annyit közölt, hogy „2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván”. Vagyis a tárca válasza szerint – már – csak a hozzájuk beérkezett kérelmek számát tartják nyilván, a megadott engedélyekét már nem.

Mindez azért furcsa – emelték ki a cikkben –, mert a tárca évek óta a hasonló közérdekű adatigénylésekre rendre kiadta a megadott engedélyek számát. Szintén a hvg.hu kérdésére például 2020-ban, és legutóbb tavaly nyáron is, amikor a július 19-ig – a Pegasus-botrány kirobbanásáig – megadott engedélyekről közöltek kérdésükre pontos számot. Az alapján írták meg, hogy minden korábbinál több, átlagosan csaknem napi 5 (összesen 928) esetben engedélyeztek tavaly nyár közepéig nemzetbiztonsági célú titkos adatgyűjtést.

Még furcsábbnak tartják az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre kapott választ. Eszerint „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”. A jogszabályi hivatkozás egyszerű okot takar: titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói. 

Az, hogy ki, hány engedélyt írhatott alá, azért fontos kérdés, mert a miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtésre – nevéből fakadóan – a törvény szövege szerint az igazságügyi miniszter adhat engedélyt, de a Pegasus-botrány óta tudható, hogy ezeket a kérelmeket nem minden esetben Varga Judit miniszter írta alá. Erről Varga a Telexnek korábban azt mondta: „az engedélyek ki vannak szervezve az aláírásra az államtitkár úrnak, Völner Pál államtitkár úr az, aki az engedélyeket megadja vagy éppen megtagadja”.

Tavaly nyáron derült ki, hogy a Pegasus nevű kémszoftverrel több újságíróról, üzletemberről, sőt politikusról gyűjtött adatokat a kormány. Völner Pál államtitkár, akit a miniszter az adatgyűjtések engedélyezésével kapcsolatban említett, tavaly ősszel távozni kényszerült, miután a gyanú szerint rendszeresen kenőpénzt (összesen 83 millió forintot) fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

(Kiemelt kép: Varga Judit/Facebook)