„Klubrádió
A lényeg

Négy hónap börtönre ítélték Trump korábbi főtanácsadóját, Steve Bannont

21/10/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió

Donald Trump egykori főtanácsadóját, Steve Bannont négy hónap börtönbüntetésre és 6500 dolláros pénzbírságra ítélték, miután tavaly nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőház Capitolium ostromát vizsgáló különbizottsága által kiadott beidézésnek.

Három hónappal azután, hogy egy szövetségi esküdtszék bűnösnek találta Steve Bannont, amiért az idézés ellenére sem működött együtt a Capitolium ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal, hivatalos bírósági ítélet is született Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadójának ügyében.

Bannont pénteken négy hónap börtönre, illetve 6500 dollár megfizetésére kötelezte egy bíró, ám addig nem kell megkezdenie a büntetés letöltését, amíg a várható fellebbezése ügyében is döntés születik – írja a CNBC. Az eljáró kerületi bíró szerint ugyanis nem áll fenn annak a veszélye, hogy a fellebbezési eljárás alatt elmenekülne, és nem jelent veszélyt a közösségre sem.

Bannon ebben az ügyben tavaly novemberben önként adta fel magát az FBI washingtoni kirendeltségén, miután az októberi határidőig nem állt elő a kongresszus vizsgálóbizottsága által kért dokumentumokkal. A bizottság szerint Bannonnak fontos szerepe lehetett a Capitolium ostromában, és ki akarták deríteni, hogy tudta-e előre, hogy mi fog történni Trump washingtoni gyűlése után. Bannon viszont az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget az idézésnek, ezért jutott végül bíróságra az ügye.

A bíró egyetértett abban az ügyészekkel, hogy Bannon láthatóan nem mutatott megbánást, a férfi pedig nem kívánt felszólalni a tárgyaláson. A most meghozott ítélettel Bannon lett az egyik legismertebb arc, akit a Capitolium ostromával összefüggésben ítéltek el, és hosszú ideje ő lett az első, akit börtönbüntetésre ítéltek a kongresszus megsértéséért. Az ügyvédei szerint egyébként nem lenne helyes börtönbe küldeni Bannont, álláspontjuk szerint ugyanis ő csak az előző ügyvédje tanácsait követte, és nem gondolta, hogy törvényt sértene azzal, amit tesz.

(forrás: Telex, kép: Flickr.com)