„Klubrádió
A lényeg

Négy focicsapatnyi EP-képviselő fordult Orbánhoz

15/06/2022 07:54

Európai parlamenti képviselők, köztük néppárti politikusok levelet írtak a magyar miniszterelnöknek, hogy ne ukránok élete árán valósítsa meg saját politikai érdekeit, álljon a történelem jó oldalára, a világ demokratikus országai és a magyar nép mellé - írja a Szabad Európa.

Az EU és a Keleti Partnerség csúcstalálkozója
 
Az EU és a Keleti Partnerség csúcstalálkozója
 
Brüsszel, 2021. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j6) az EU-tagországok és az Európai Unió Keleti Partnerségét alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Brüsszelben 2021. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

„Arra kérünk, hogy állj a történelem jó oldalára a magyar emberekkel együtt, akik egyértelműen szolidárisak Ukrajnával. Arra kérünk, hogy viselkedj valódi európaiként”.

A képviselők nem értik, hogy Orbán lassította az orosz kormány elleni hatodik szankciós csomag elfogadását, és miért igyekezett megtörni az uniós egységet és gyengíteni a szankciókat. Elvárják, hogy amikor a demokratikus világ egységes Ukrajna és az ukrán emberek támogatásában, akkor a magyar miniszterelnök és kormánya is tegyen így. Szerintük azonban Orbánnak eddig fontosabbak voltak a gazdasági előnyök és személyes politikai érdekei, mint az ukránok élete. 

Orbán szerintük megfontolni sem volt hajlandó, hogy Magyarországot az Adria-kőolajvezetéken lássák el kőolajjal az olcsóbb orosz olaj helyett, így Magyarország tovább finanszírozza majd az orosz hadsereg háborús bűneit Ukrajna ellen, írja a lap. A képviselők kiemelték azt is, hogy Orbán az utolsó pillanatban megvétózta Kirill orosz pátriárka szankcionálását, holott az egyházi vezető "tovább fog buzdítani a bűncselekmények támogatására, ártatlan ukrán gyerekek meggyilkolását is beleértve".