„Klubrádió
A lényeg

Navracsics tavasz helyett már nyárra várja a viták végét az EU-val

20/02/2023 17:53

| Szerző: Klubrádió

Navracsics Tibor a nyári hónapokra jósolja az ügyek lezárását, azt viszont valószínűsíti, hogy az Európai Bizottságnak lesznek kérései a jövőben is. Decemberben még azt mondta, áprilisban vagy májusban feloldhatják az EU-pénzek felfüggesztését.

„Én optimistább vagyok, mint Vera Jourová: abban bízom, hogy a törvénycsomag elég jó megoldás lesz a bizottság számára, és megállapodás születik, amit márciusban elfogadunk, és tovább tudunk lépni” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén.

Az Európai Bizottság egyik helyettes vezetőjét a hét végén idézte a Reuters: a nyilatkozat szerint Magyarországnak „nagyon hamar” meg kell erősítenie igazságszolgáltatásának függetlenségét, hogy reális esélye legyen arra, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítő Covid-programjából hazánk számára előirányzott 15,4 milliárd euróhoz hozzájusson.

A miniszter a felsőoktatási kuratóriumok és alapítványok ügyéről elmondta: a héten valóban elküldik a javaslataikat az Európai Bizottságnak, annak tartalmáról és részleteiről ugyanakkor nem számolt be. Arra a sajtóértesülésre, hogy az EU-s források folyósítása elhúzódhat, és átcsúszhat a második félévre, a miniszter úgy reagált: ő a nyári hónapokra jósolja az ügyek lezárását, azt viszont valószínűsíti, hogy az Európai Bizottságnak lesznek kérései a jövőben is.

Én a nyárra teszem, amikor minden kérdést le tudunk zárni: Erasmus-ügyben is nyárig ráérünk megállapodni, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy ez a törvénycsomag kezeli-e a problémát, illetve a bizottság előáll-e újabb aggállyal és kéréssel. Én úgy gondolom, lesznek még további észrevételek. Azzal számolok, ez folyamatos tárgyalás lesz, amelynek nyomán időről időre kell majd valamilyen jogszabály-módosítást eszközölnünk, vagy megállapodást kötnünk, hogy előrébb tudjunk lépni, és jöjjenek a pénzek” – magyarázta.

Emlékezetes, hogy Navracsics tavaly december közepén még úgy kalkulált: a felfüggesztés megszüntetése az operatív programok esetében már 2023 áprilisában vagy májusában elképzelhető, a helyreállítási programban pedig akkor sor kerülhet az első kifizetésekre.

(via 24.hu, MTI/Kovács Anikó)