„Köszönjük,
A lényeg

Nagyvárosi posták százait zárhatja be a kormány

14/04/2023 19:16

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A postatörvény átírásával a jövőben elég lenne 30 ezer lakosonként egy postát fenntartani. Budapesten ez például mindössze 55 hivatalt jelentene – írja az mfor.hu.

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést.

Most viszont felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a szándék az ezer sebből vérző állami vállalattal. Csak egy apró kis módosítást eszközölnek, de annak jelentős következményei lehetnek, aminek aligha fognak örülni a lakosok és a Posta dolgozói.

A jelenlegi törvény szerint a Postának a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis például törvényileg az 50 ezres Egerben eddig legalább két postát kötelező volt működtetni. Ez viszont módosulhat a jövőben, ugyanis a Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a Postának 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis az egri példánál maradva, a jövőben a hevesi megyeszékhelyen törvényileg elég lenne csak egy postát fenntartani. Ez persze csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet – olvasható a cikkben.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat törvényesen. Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Megjegyzik: érdekesség, hogy a törvénymódosítás egyáltalán nem indokolja, hogy miért van szükség a változtatásra.

Az állami társaság tavaly október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Ebből januárban önkormányzati segítséggel 45 újra kinyitott. Ennél is drasztikusabb lépés, hogy februárban bejelentették: 1200 munkavállalót bocsátanak el.