„Klubrádió
A lényeg

MSZP: egyetért a szabad városok szövetségének megteremtésével

16/11/2019 17:27

| Szerzők: KlubrádióMTI

Az MSZP támogatja Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését a szabad városok szövetségének megteremtésére.

A párt  minden eszközével hozzájárul az ellenzéki együttműködéshez - mondta az MSZP választmányi elnöke. Kunhalmi Ágnes kijelentette, hogy fokozódó "harcra és csatára" számítanak 2022-ig, továbbá arra készülnek, hogy "a demokratikus ellenállás az utcákra és a szabad városokra helyeződik át". Az MSZP-nek - fogalmazott - fel kell készítenie a csapatait, és az együttműködés motorjaként segítenie kell a Fidesz leváltását, hiszen erre 2022-ben az ellenzéknek minden esélye meglesz.     Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy az MSZP-frakcióból november 1-jei hatállyal távozott Tóbiás József helyét Szakács László foglalhatja el az országos választmány döntése alapján.  Az új képviselő főképp a devizahitelek és a Quaestor-ügy károsultjainak érdekében dolgozik - tette hozzá.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, a devizahitelek, a "Fidesz pénzügyi machinációinak" károsultjai képviselik a leghangosabban a kormánypárt "torz társadalomfilozófiája" miatt kirekesztett rétegeket. A Fidesz a jó helyzetben élőknek kedvez, és azoktól vesz el, akiket segíteni kellene - tette hozzá. Szólt arról, hogy a karácsony közeledtével ruhagyűjtési és ételosztási programokat szerveznek 11 millió forintos keretösszeggel, a szolidaritási alap keretéből.

Az MSZP-frakció tagjai ide fizetik be azt az összeget, amennyivel a képviselői fizetésük nőtt - jelezte. A párt az ellenzéki szövetségesek közreműködésére is számít a jótékonysági kezdeményezésben.  

Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan az ellenzéki együttműködés természetes részének nevezte a vitákat, azt mondta, hogy egy demokratikus közösséghez ez is hozzátartozik.

A pártelnök elítélte, hogy az államfői fizetés számítását elválasztották a köztisztviselői alapilletménytől, és ezzel a köztársasági elnök úgy kap magasabb fizetést, hogy közben a köztisztviselőknek nem jár béremelés.

Az alacsony keresetek miatt vészhelyzet alakulhat ki az oktatásban és az egészségügyben is, ráadásul a közigazgatást is egyre jobban fenyegeti a munkaerőhiány - mondta.