„Klubrádió
A lényeg

MIT-közgazdász: Az EU-nak ki kéne dobnia Magyarországot

2/09/2021 21:45

| Szerző: Klubrádió

Daron Acemoglu, az amerikai elitegyetem, az MIT sztárközgazdásza szerint Magyarország annyira előrehaladt a demokratikus rendszer aláásásában, hogy azt az EU már nem tudja ösztönzéssel fejleszteni. Véleménye szerint már nem beszélhetünk magyar demokráciáról.

"A Nyugat zónaolvadása Afganisztánban rávilágított, hogy demokratikus intézményeket nem lehet erővel és külföldi segélyekkel felállítani. A taulságnak világosnak kell lennie az EU számára: ha nem mutat példát, és nem rúgja ki saját önkényurait, demokrácia melletti kiállása semmit se fog jelenteni" – vezeti fel a Project Syndicate gondozásában megjelent publicisztikáját Daron Acemoglu, az amerikai elitegyetem, az MIT sztárközgazdásza.

A 444 szemléje szerint Acemoglu azt is megjegyzi, hogy egyetért Mark Rutte holland miniszterelnökkel, aki a melegellenes törvénycsomag elfogadása után arra jutott, hogy Magyarországnak többé "nincs helye az EU-ban".

"Igaza van" – jegyezte meg.

Acemoglu szerint Magyarország annyira előrehaladt a jogállam és a demokratikus intézményrendszer lebontásában, hogy már nem is lehet demokráciáról beszélni. A bíróságok egyre inkább a kormánypárt ellenőrzése alá kerülnek, a sajtó szabadságából alig marad valami, az egyetemeket is megfosztották autonómiájuktól, sorolja a magyar példákat, megjegyezve, hogy a lengyel kormánypárt pedig Orbán nyomdokában jár.

Acemoglu szerint az utolsó csepp a pohárban Magyarország és Lengyelország ellenállása az Európai Ügyészséggel szemben. De leginkább a cikk elején jelzett okból kell szerinte lépnie az EU-nak: az afganisztáni kudarc után szerinte a Nyugatnak nem maradt más választása, mint a példamutatás.

 
 
Fotó: Pixabay
 

Elemzése szerint bár a kezdetben az EU keleti bővítése sikertörténetnek tűnt, mostanra a közösség Achilles-sarkává vált, Magyarország és Lengyelország az Unió működésképtelenségének és intézményes gyengeségének szimbóluma lett.

"Minél tovább kezeli az EU normális demokráciaként Magyarországot, annál inkább rombolja saját brandjét" - véli, és azt ajánlja, hogy az EU kezdjen hozzá saját szabályai átalakításához, lehetővé téve, hogy a magyar és a lengyel vétó ellenére is érvényesíteni lehessen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás szankcióit, köztük a két ország szavazati jogának felfüggesztését, egyben vonják meg az uniós forrásokat Magyarországtól. Végül, "hacsak valami csoda folytán nem állna be fordulat", zárja ki Magyarországot a tagjai sorából.