„Klubrádió
A lényeg

Miniszteri biztossá nevezték ki Jakab Zsófiát, Orbán Ráhel évfolyamtársát

22/02/2024 19:44

| Szerző: Klubrádió

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Jakab Zsófiát február 15-ével – olvasható a minisztérium közleményében. 

A minisztérium közlése szerint a kreatívipar gyorsan fejlődő és gyorsan bővülő ágazat, így a növekedés egyik motorja világszerte. A miniszter biztosától elvárja, hogy „tárja fel az iparág fejlesztésének lehetőségeit, tegyen javaslatokat a növekedési potenciál kiaknázására, az ellátási láncok hatékony fejlesztésére, továbbá a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazására”.

Így Jakab Zsófia felel például a „kreatívipari ágazati és vállalkozásfejlesztési programok megtervezésének és végrehajtásának koordinációjáért, a nemzetközi kreatívipari márkák magyarországi piacra lépésének ösztönzéséért és a hazai kreatívipari vállalkozások külpiacra lépését támogató politikák összehangolásáért”.

Jakab volt a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatója is, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szárnyai alatt működő, Orbán Ráhel-közeliként számontartott divatcég. Az ügynökség most közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásába kerül, a szakmai koordinációért a miniszteri biztos felel.

Jakab Zsófia Orbán Ráhel évfolyamtársa volt, évek óta dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, amelynek 2022 óta igazgatóhelyettese – ismerteti a Telex.