„Klubrádió
A lényeg

Miniszterelnöki Kabinetiroda: Téves, hogy az útdíj a koncessziós társasághoz kerülne

7/10/2022 15:45

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnöki Kabinetiroda reagált a ma megjelent, "Jelentősen megsarcolják az autósokat Mészáros autópályái" című cikkünkre. Mint írják, "félrevezető minden olyan állítás, (...) mely szerint az útdíj közvetlenül a koncessziós társasághoz kerülne."

"Jelentősen megsarcolják az autósokat Mészáros autópályái" című cikkünkben azt írtuk az Mfor.hu alapján, hogy jövőre összességében 29 százalékkal drágábbak lesznek az autópálya-matricák, mint az idén. Az így keletkező extraprofit azonban nem az államhoz folyik be, hanem az autópályák építésére és üzemeltetésére kiírt 35 éves koncessziót elnyert konzorciumhoz, Mészáros Lőrinchez és más kormányhoz közeli magántőkealapokhoz, a Themis konzorciumhoz.

A Mfor-cikk szerzője, Dobos Zoltán így nyilatkozott a Klubrádiónak:

2022. október 07. A Lényeg részlet - 2022.10.07. Dobos Zoltán
00:51
00:00

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az alábbi tájékoztatást küldte el szerkesztőségünknek:

"Félrevezető minden olyan állítás, sugallat, mely szerint az útdíj közvetlenül a koncessziós társasághoz kerülne, hiszen a koncessziós szerződés alapján a koncessziós társaság nem jogosult a koncessziós útszakaszokon az útdíj szedésére, mely tevékenység a továbbiakban is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata.

A koncessziós tevékenységgel kapcsolatban a koncessziós társaság részére a koncessziós szerződés alapján fizetendő díj mértéke független az útdíj mindenkor aktuális mértékétől."