„Köszönjük
A lényeg

Jelentősen megsarcolják az autósokat Mészáros autópályái

7/10/2022 07:31

Jövőre összességében 29 százalékkal drágábbak lesznek az autópálya-matricák, mint az idén. Az Mfor.hu szerint az autópályák matricás útdíjából származó bevétel, ami idén augusztus végéig 79 milliárd forint volt, jövőre az év első nyolc hónapjában 102 milliárd forintra nő, tehát az autósoknak az átlagos használatból kiindulva ennyivel több útdíjat kell majd fizetniük.

A lap megállapítja: Nem mondott igazat Gulyás Gergely a Kormányinfón, amikor azt állította, az az autópálya-matrica drágul kevésbé, amelyiket sokan vásárolnak. Ezzel szemben: az összes eladott matrica több mint a felét a D1 kategória heti matricája tette ki, ahol az áremelés mértéke 44 százalék, a második helyen (19 százalék) a D1 megyei matrica (ami 5 százalékkal drágul), a harmadik a D1 havi matrica (15 százalék), amely 71 százalékkal drágul.

A pénz nem az államhoz folyik be, hanem az autópályák építésére és üzemeltetésére kiírt 35 éves koncessziót elnyert konzorciumhoz, Mészáros Lőrinchez és más kormányhoz közeli magántőkealapokhoz, a Themis konzorciumhoz.

Frissítés: A cikk megjelenését követően a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatást küldött szerkesztőségünknek, amelyben kifejtették álláspontjukat: a koncessziós szerződés alapján a koncessziós társaság nem jogosult a koncessziós útszakaszokon az útdíj szedésére, mely tevékenység a továbbiakban is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata.