„Köszönjük,
A lényeg

Milliárdos lovaspályát építenek a Lázár-féle ménesbirtokon

29/11/2023 06:25

| Szerző: Klubrádió

Újabb nagy értékű közbeszerzést ítéltek oda a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél lovaspálya és környezet kiépítésére. Bruttó 1267 millió forintos ajánlatával a debreceni Parkertech Kft. lett a befutó. A cég korábban dolgozott a Karmelita kertjén és a Millenáris Szélkapun is – írja az RTL.  

Lázár János az előző ciklusban nem viselt kormányzati pozíciót, viszont Orbán Viktor miniszterelnök már 2018 szeptemberében kinevezte a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosává, vagyis az állam nevében ő gyakorolhatta a tulajdonosi jogokat. A ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2016-ban Miniszterelnökséget vezető miniszterként maga Lázár intézte a visszavásárlását, amire akkor 2,1 milliárd forintot csoportosítottak át.

 
Lázár János sört iszik Csíkban
MTI/Veres Nándor
 

A ménesbirtokot 2021-ben, az egyetemekhez hasonlóan egy vagyonkezelő alapítvány (a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány) tulajdonába adták. A kuratórium elnöke nem más, mint Lázár János lett, tehát továbbra is tulajdonosként járhat el a birtok ügyeiben.

Miközben a mezőhegyesi ménesbirtok folyamatosan fejlődik, építési és közlekedési miniszterként – takarékosságra hivatkozva – Lázár János egy sor állami fejlesztést leállíttatott.