„Köszönjük,
A lényeg

Mehetnek a párizsi olimpiára az orosz sportolók

8/12/2023 18:51

| Szerző: Klubrádió

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése szerint semleges színekben indulhatnak orosz és belarusz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

„Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Az egyéni semleges sportolók orosz vagy belarusz útlevéllel rendelkező sportolók” – olvasható a NOB közleményében.

Eddig nyolc orosz és három belarusz sportoló szerzett kvótát az olimpiára – írta a Kicker. A számuk még növekedhet, mert sok sportágban jövőre rendezik a pótkvalifikációs versenyeket. Kajak-kenuban például Szeged ad otthont ennek a versenynek, oda elvben már mehetnek az oroszok.

A NOB ismét nyomatékosította, hogy azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon. Azok sem, akiknek kapcsolatuk van a hadsereggel vagy biztonsági szervekkel. Mivel a CSZKA vagy a Dinamo sportolói katonák, ezért ők eleve elveszítik a részvételi jogot. Emellett meghatározott mennyiségű doppingvizsgálaton kell részt vegyenek.

A két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek, himnuszt nem kaphatnak, az olimpiai zászló lesz a nevük mellett.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi versenyeken, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Nagy kérdés, mit mondanak a párizsi szervezők erre a NOB-döntésre, beengedik-e az országba az orosz útlevéllel rendelkező sportolókat. Az sem tisztázott, hogy lesznek-e országok, amelyek bojkottra szólítanak fel.

(via telex.hu)