„Klubrádió
A lényeg

Megvan Vitézy utóda Lázár minisztériumában

22/11/2022 19:48

| Szerző: Klubrádió

Nagy Bálint országgyűlési képviselő, az áprilisi választásokig Keszthely polgármestere érkezik Vitézy Dávid helyére. Az ő feladata lesz a közlekedési szakterület felügyelete Lázár János minisztériumában.

Kormányzati források is megerősítették a Telex értesülését arról, hogy megvan Vitézy Dávid utódja: Nagy Bálint lesz az új közlekedési államtitkár. A portál úgy tudja, Nagy Bálint kinevezése a napokban lehet hivatalos. Nagy helyére pedig Ágh Pétert nevezik ki beruházási államtitkárnak. Ágh 2009-től 2015-ig volt a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezetének az elnöke. 2006 óta országgyűlési képviselő, legutóbb Vas megye 3. választókerületében szerzett mandátumot.

Vitézy azt követően mondott le, hogy Palkovics László távozott a Technológiai és Ipari Minisztérium éléről, a közlekedés pedig átkerült a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz (amelyet aztán át is neveztek). Az eddigi gyakorlat alapján az új miniszter hoz új államtitkárt a területre, ezért Vitézynek automatikusan megszűntek a feladatai.

Nagy Bálint azután mondott le a Keszthely vezetéséről (összeférhetetlenség miatt), hogy az április választásokon országgyűlési képviselő lett, a szavazatok 61 százalékát szerezte meg Zala megye 2. választókerületében. Keszthelyen egyébként nem indult az ellenzék az időközin, így csak a Fidesz jelöltjére lehetett szavazni.

A 24.hu korábban arról írt, hogy a 2019-ben megválasztott és államtitkári pozícióba továbblépő Nagy Bálint működését „nem lehet botrányoktól mentesnek minősíteni”: a helyi lokálpatrióta egyesület az év elején összeférhetetlenség megállapítására irányuló eljárást indított vele és az alpolgármesterrel szemben, amiért gazdasági társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjaiként éveken keresztül díjazásban részesültek, amit tilt az önkormányzati törvény. A politikusok csak azután mondtak le céges megbízásaikról, hogy a portál rákérdezett az összeférhetetlenségre. Nagy Bálint akkor úgy reagált: "Összeférhetetlenségi ügy nincs, csak botránykeltés folyik, pedig még el sem kezdődött a kampány".

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)