„Klubrádió
A lényeg

Megvan Magyar Péter pártjának EP-listája, 95 ezren szavaztak a jelöltekről

19/04/2024 20:15

| Szerző: Klubrádió

A TISZA Pártnak egyes mostani felmérések szerint akár három mandátuma is lehet az EP-választáson.

A jelöltek nevét már korábban nyilvánosságra hozták, a sorrendről a párt szimpatizánsai dönthettek, szavazással. Magyar azt írja, összesen több mint 95 ezren voksoltak.

A szavazást toronymagasan Kulja András nyerte (39 469), ami annak ismeretében nem meglepő, hogy ő a legismertebb arc a jelöltek közül, 360 ezer követője van a TikTokon, sebészszakorvos-jelöltként készít egészségedukációs videókat.

A második legtöbb szavazatot Dávid Dóra kapta (14 310). Ő 16 éves korában költözött Angliába a családjával, Londonban és Cambridge-ben szerezte jogi diplomáit. Dolgozott jogászként nemzetközi ügyvédi irodánál, az Európai Bizottság jogi szolgálatánál, nemzetközi gyermekvédelmi intézménynél, most pedig egy techcég jogtanácsosa. Négy nyelven beszél.

A harmadik helyen pedig Lakos Eszter jogász-közgazdász (6731) végzett. Győrben született, Budapesten diplomázott, de tanult Bolognában és Milánóban is, nemzetközi és uniós jogot, közgazdaságtant. A közelmúltig, tíz éven át a kutatás és innováció területén dolgozott uniós szervezetekkel Brüsszelben. Tavaly hazaköltöztek a férjével és a kislányával Budapestre.

A lista eleje nem ilyen lesz, ugyanis az már korábban eldőlt, hogy maga Magyar Péter vezeti, bár ő nem megy ki Brüsszelbe. A második helyre az a nő kerül, aki a legtöbb szavazatot kapta, vagyis Dávid Dóra. A harmadik Tarr Zoltán lesz, a református lelkész, aki felszólalt Magyar április 6-i tüntetésén, majd utána elbocsátották állami állásából. Kulja András, a szavazás győztese a negyedik helyre kerül.

A TISZA Pártnak egyes felmérések szerint akár három mandátuma is lehet az EP-választáson, vagyis Dávidnak, Tarrnak és Kuljának is van esélye bejutni, ha Magyar tényleg visszalép.