„Klubrádió
A lényeg

Megszavazták az alaptörvény tizedik módosítását, amely a háborús veszélyhelyzetről szól

24/05/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

A parlament kedd délután 136 igen és 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Alaptörvény 10. módosítását. Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be a módosítási javaslatot, amely kiterjeszti a kormány jogait arra, hogy veszélyhelyzetet rendeljen el immár szomszédos országban kitört háború miatt is.

Az országház az Alaptörvény tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról döntött. Ez a két előterjesztés lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A határozatot 136 igen, 36 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadták el.

A kormánynak az Alaptörvény módosításról szóló javaslatát a választás utáni első kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd nem sokkal később Varga Judit igazságügy miniszter május 3-án be is nyújtotta.

A 24.hu összegzése szerint a kormánynak ezzel tovább bővültek lehetőségei arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki. Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendeletek 15 napig maradnak hatályosak, kivéve, ha a parlament felhatalmazást ad a kormánynak ezek meghosszabbítására.

A járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, a tervek szerint május 31-én megszűnik, de az új Alaptörvény-módosítás után lehetőség lesz a háború miatt fenntartani a rendkívüli jogrendet.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)