„Klubrádió
A lényeg

Mégsem adja be népszavazási kezdeményezését Ujhelyi a magyar EU-tagságról

8/08/2022 13:20

| Szerző: Klubrádió

Az MSZP-s politikus szerint a felesleges párhuzamosságokat kerüli el azzal, hogy miután a Jobbik hétfőn beadta a saját népszavazási kezdeményezését hazánk uniós tagságának megerősítése érdekében, ő is ezt csinálja. Ugyanakkor hozzáteszi: "a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom". Kikérte magának, hogy a Fidesz érdeke lenne a népszavazás.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, ezért népszavazáson, de minimum egy, a jelenlegi kormány kezét megkötő törvényben meg kell erősítenünk hazánk uniós tagságát. Vasárnap a Facebookon azt írta: "a következő napokban hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?".

Ettől lépett hátrébb hétfőn az MSZP-s politikus "fiókban hagyom a népszavazási kérdésemet az ellenzék megosztottsága miatt" című közleményével, amelyről a Telex számolt be. 

A Jobbik elnöke viszont hétfőn reggel már be is adta a Nemzeti Választási Bizottságnak a saját népszavazási kérdését. Ez úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, ami Magyarország Európai Unióból kilépését eredményezheti?".

Ujhelyi a közleményében rögzíti, továbbra is fontosnak érzi ezt a témát: "a kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom". Ugyanakkor a nyílt levele óta olyan reakciókat kapott, amelyekből azt a következtetés vonta le, hogy a javaslata "megosztja az kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort", ezzel együtt szerinte "az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét". Szerinte most nem aggódni kellene, hogy az EU-pártiak kisebbségbe kerülnének egy ilyen referendumon, hanem mindent megtenni, hogy "a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk".

Ujhelyi kezdeményezését rögtön kritizálta a Momentum. Cseh Katalin, a párt EP-képviselője szerint teljesen fölösleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. "Nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen" – közölte.

Erre Ujhelyi a hétfői közleményében úgy reagált: "a Momentum részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint »Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik, pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan". Hozzátette azt is: "Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren."