„Klubrádió
A lényeg

Cseh Katalin: Teljesen fölösleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról

7/08/2022 16:23

| Szerző: Klubrádió

"Nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen" – reagált Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének arra a kezdeményezésre, hogy megerősítő jellegű népszavazást tartsunk hazánk EU-s tagságáról, mert szerinte a Fidesz az Európai Unióból való kilépést készíti elő.

A Momentum rizikósnak tartja a népszavazást, példaként a Brexitet hozva fel: "Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni - még a Fidesz-szavazók többsége is. De ahogy David Cameron és a britek példája megmutatta, el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban. És Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket".  

A kommentekben még lefolytatott a két politikus egy vitát, ahol Ujhelyi azt írta, hogy "Katka! Másképp látom. Tartok tőle, inkább valamiféle belső ellenzéki szkander miatt nem szeretnétek támogatni". Erre Cseh azt válaszolta, hogy "Szó sincs belső ellenzéki szkanderről. Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból. A cél helyes, az eszköz hibás. Ez az utolsó szavunk a témában".