„Klubrádió
A lényeg

Mégis élhetnek a Kígyó-sziget védői, fogságban lehetnek

28/02/2022 15:50

| Szerző: Klubrádió

Még a háború második napján járta be a világsajtót a hős ukrán határőrök története, akik az aprócska fekete-tengeri Kígyó-szigetet védve szó szerint azt üzenték az őket fegyverletételre felszólító orosz hadihajónak, hogy "Húzz a faszba”. Akkor halottnak hitték őket, bár az oroszok azt mondták, hogy a szigeten 82 ukrán katona volt, akik valamennyien letették a fegyvert, és fogságban vannak.

A hétvégén már jelentek meg hírek arról, hogy a határőrök valóban életben lehetnek, hétfőn pedig a BBC orosz nyelvű hírszolgálatának közlése szerint megerősítette ezt az ukrán haditengerészet is. A hivatalos információk szerint a központ elveszítette a kapcsolatot az ukrán határőrökkel, ezért feltételezték, hogy mind meghaltak. Emellett jelentették még, hogy a február 24-ei eset után két nappal egy "civil” ukrán hajó közelítette meg a szigetet a segítségnyújtás szándékával, ám azt is foglyul ejtette az agresszor – írja a 444.hu.

Kígyó-sziget Ukrajna
Fotó: Youtube
 

"A civil hajó elfoglalása, amely nem hajtott végre semmilyen katonai feladatot, a háborús jogok és szokásrend, illetve a humanitárius szabályok megsértése. Követeljük az Orosz Föderációtól a törvénytelenül fogva tartott polgári személyek haladéktalan szabadon bocsátását” – áll a haditengerészet nyilatkozatában.