„Klubrádió
Esti gyors

A Kígyó-sziget hősi halottjai – "Húzzatok a faszba!"

25/02/2022 18:59

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrajna hőse poszthumusz kitüntetést adományozta annak a 13 ukrán határőr katonának, akik a nyilvánvaló túlerő ellenére sem futamodtak meg a fekete-tengeri Kígyó-sziget védelmében. A parányi sziklaszirtet és ukrán védőit az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva-cirkáló ágyútűzzel pusztította el.

2022. február 25. Esti gyors - részlet 22.02.25. A Kígyó-sziget ukrán hősei
03:48
00:00

A Kígyó-sziget mindössze 36 kilométerre fekszik a Duna-deltától az ukrán-román határ közelében. A tizenhét hektáros szikla-szigeten egyetlen világítótorony, egy tengerbiológiai kutatóállomás, egy rádióelektronikai megfigyelő berendezés és egy ukrán határőrposzt volt található. Egészen tegnapig, amikor az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva cirkáló meg nem támadta a szigetet és tizenhárom kézifegyverekkel felszerelt védőjét. A túlerő több, mint nyilvánvaló volt, hiszen a 12.000 tonnás cirkáló félelmetes rakéta-rendszerekkel és 130 milliméteres hajóágyúkkal van felszerelve. Az már csak a sors különös, keserű fintora, hogy a hajót a Bug ukrán folyó mentén fekvő nyikolájevi, ma mikolajevi hajógyárban építették és bocsátották vízre 1979-ben. A hatalmas cirkáló tegnap alig 200 méterre közelítette meg a Kígyó-szigetet és rádión megfenyegette a védőket, a hangfelvétel azóta bejárta az internetet és a világot.

"Kígyó-sziget! Orosz hadihajó vagyok! Ismétlem: orosz hadihajó vagyok! Javaslom, hogy a vérontás elkerülése érdekében tegyék le a fegyvert, akkor nem lesz bántódásuk. Ellenkező esetben tüzérségi tűz alá vesszük magukat. Megismétlem: orosz hadihajó vagyok, tegyék le a fegyvert, különben tüzérségi támadást intézünk a sziget ellen. Megértették az adást, vétel?"

Az ukrán határőrök nem sokáig haboztak a válasszal:

"Orosz hadihajó! Húzzatok el a faszba!"

Ez volt a Kígyó-sziget védőinek utolsó rádióadása, amit valakinek sikerült a szárazföldön rögzítenie. Nem sokkal később minden kapcsolat megszakadt a szigeten szolgálatot teljesítő határőrökkel. Később az ukrán hadsereg vezetése jelentette, hogy az orosz flotta cirkálója mindenkit és mindent megsemmisített a Kígyó-szigeten. A védőket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök poszthumusz kitüntette az Ukrajna Hőse érdemrenddel.

 
Kígyó-sziget Ukrajna
Fotó: Youtube
 

Az elnök úgy fogalmazott: "A mi Kígyó-szigetünk védelmében tizenhárom katonánk halt hősi halált. Nem adták meg magukat, ezért mindegyiküknek az Ukrajna Hőse címet adományozom. Az életüket adták Ukrajna szabadságáért, emléküket örökre megőrizzük a szívünkben."

Az ukrán elnök délelőtt még arról is beszélt, hogy amíg lehet, a helyén marad és irányítja Kijev és Ukrajna katonai védelmét. Mindezzel nem kis személyes kockázatot is vállal: "Itt maradok Ukrajnában, a családom és a gyermekeim is itt vannak Ukrajnában. A családom tagjai nem árulók, hanem Ukrajna állampolgárai. Azt azonban nem árulhatom el, hogy hol tartózkodnak. Információink szerint az ellenség engem jelölt meg első számú célpontnak, a családomat pedig második számú célpontként jelölték meg. Politikai csapást akarnak Ukrajnára mérni azzal, hogy megsemmisítik az államfőt."

Esti gyors
2022.02.25., péntek 18:53