„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Perczel Anna

14/06/2021 15:25

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap hajnalban elment az Óvás! Egyesület vezetője, Perczel Anna. Halálhírét az egyesület jelentette be.

Elhunyt Perczel Anna, a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület elnöke. „Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!” – írta Facebook-oldalán az egyesület. Perczel Anna június 13-án, vasárnap hajnalban hunyt el.

1942-ben, Párizsban született építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. 1987-től Budapesten régi városrészek rehabilitációs terveinek elkészítésével bízták meg (Középső-Józsefváros, Kőbánya). Perczel Anna az épített és a természeti környezetre pótolhatatlan értékként tekintett, a rombolás helyett a budapesti történelmi városrész, a VII. kerületi zsidónegyed megőrzéséért, sajátos hangulatának, kultúrájának, épületeinek védelméért küzdött.

E célból többedmagával 2004-ben megalapította az Óvás! Egyesületet, melyben építészek, szociológusok, történészek, várostervezők dolgoznak azon, hogy az UNESCO-védelem alatt álló városrészben a múlt emlékei megmaradhassanak – írta Perczelről a hvg..hu.

Perczel Annát tavaly tüntették ki a Perika-díjjal. A Pásztor Erika Katalina emlékére alapított szakmai díj olyan alkotóknak jár, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek.