„Támogassa
A lényeg

Meghalt az ukrajnai orosz erők korábbi főparancsnoka

17/08/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

Az orosz állami média szerint meghalt egy orosz tábornok, aki tavaly még az Ukrajnában lévő orosz erők legfőbb katonai parancsnoka volt. 

Gennagyij Zsidko hadtábornok 58 éves korában, „hosszan tartó betegség után” halt meg szerdán – közölte a TASZSZ állami hírügynökség nyomán a Telex.

Zsidko tavaly május és október között Oroszország keleti katonai körzetének parancsnokaként szolgált. A hírek szerint ő volt az ukrajnai hadszíntér átfogó parancsnoka Moszkva 2022 nyarán a Liszicsanszk és Szeverodonyeck elleni offenzíva idején. Állítólag nem sokkal azután vette át az ukrajnai orosz erők vezetését, hogy Moszkva feladta a Kijev elfoglalására tett elhibázott kísérletét tavaly tavasszal – jelentette a Conflict Intelligence Team nevű oknyomozó csoport 2022 májusában.

Zsidko haláláról nem adtak ki hivatalos közleményt. A TASZSZ által közzétett életrajza sem említi, hogy Ukrajnában parancsnokként szolgált. Ennek oka az lehet – írják a cikkben –, hogy kinevezését soha nem is erősítették meg hivatalosan, de 2022 júniusában Zsidkót Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter mellett látták ülni az ukrajnai háborúban részt vevő erőknél tett miniszteri látogatás során, ami látszólag megerősítette vezetői pozícióba emelését. Kinevezése a CNN-nek nyilatkozó elemzők szerint azért is volt drasztikus döntés, mert Zsidko inkább politikai tisztséget viselt, nem fegyveres csapatok irányításáért felelt korábban.

A washingtoni Institute for the Study of War (ISW) agytröszt szerint Zsidkót októberben menesztették, miután Ukrajna gyorsan felszabadította területeit a harkivi ellentámadás során. Az orosz védelmi minisztérium október 2022-én Szergej Szurovikin tábornokot nevezte ki a háborús műveletek új főparancsnokává, aki a júniusi, rövid életű Wagner-lázadás óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)