„Köszönjük,
A lényeg

Meghalt az iráni elnök a balesetben

20/05/2024 08:12

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap éjjel megtalálták az iráni elnök balesetet szenvedett helikopterének roncsát, hétfő reggelre Irán megerősítette, hogy Ebrahim Raiszi és mind a nyolc utastársa, köztük a külügyminiszter is életét vesztette.

Vasárnap lezuhant az a helikopter, amelynek kilenc utasa között volt Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter is. Hétfő reggelre megerősítették, hogy mindannyian életüket vesztették a balesetben.

IRAN ACCIDENT PRESIDENT
 
 Az iráni állami televízió (IRIB) által rendelkezésre bocsátott képen az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter roncsai láthatóak a hegyvidéki Varzaghan térségében, Iránban, 2024. május 20-án. 
 

Az elnököt is szállító helikopter magyar idő szerint vasárnap délután zuhant le Irán északnyugati részén, amikor a hegyvidéki részen, sűrű ködben repültek – az időjárási viszonyok később a roncs megtalálását is nehezítették.

Ebrahim Raiszi azért utazott Kelet-Azerbajdzsán tartományba, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az incidens az azeri határhoz közeli város mellett, a visszaúton történt.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő volt Iránban, helyét az alkotmány szerint átmenetileg az első alelnök, Mohammad Mokhber veheti át, de ötven nappal azután, hogy ő hivatalba lép mint átmeneti elnök, ki kell írni az új választást – ismerteti a Telex.

A hvg.hu pedig hozzáfűzi: Raiszit 2021 nyarán választották meg Irán elnökének, úgy hogy az elnökválasztásból sorra zárták ki esélyesnek számító ellenfeleit. A politikus nevéhez azóta az iráni atomprogram újraindítása és vérbe fojtott tüntetések kötődnek.

A legsúlyosabb válság 2022-ben tört ki, amikor meghalt egy 22 éves nő Irán fővárosában azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette, amiért nem megfelelően viselte a fejkendőjét. A halálesetet követő rendszerellenes tiltakozási hullám során több tízezer tüntetőt vettek őrizetbe, több száz embert öltek meg vagy ítéltek halálra.

A keményvonalas politikust Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah kiszemelt utódjának tartották.