„Köszönjük,
A lényeg

Balesetet szenvedett az iráni elnök helikoptere

19/05/2024 18:25

| Szerző: Klubrádió

A mentési munkálatokat elsősorban a sűrű köd nehezíti.

Balesetet szenvedhetett az iráni elnököt, Ebrahim Raiszit szállító konvoj egyik helikoptere – írta a BBC az iráni állami televízió jelentése alapján. Az egyelőre nem világos, hogy az iráni elnök a balesetet szenvedett helikopter fedélzetén volt-e.

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A jelentések szerint az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett történt, és a helikopteren tartózkodott az iráni külügyminiszter, Hoszein Amirabdollahian is – írta az MTI.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint a mentők megpróbálták elérni a helyszínt, de a rossz időjárási körülmények akadályozták őket. Heves esőzésről és ködről számoltak be. Sem az állami televízió, sem az IRNA állami hírügynökség nem adott tájékoztatást Raiszi állapotáról – írta az AP hírügynökség.

Tabriz kormányzati képviselője szerint olyannyira komplikált a helyzet, hogy a mentőalakulatok nem is biztosak még a becsapódás pontos helyszínében. Emiatt aztán nem tudni azt sem, hogy mennyire súlyos balesetről van szó – derül ki a 444 összefoglalójából.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő Iránban. Raiszit a legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah pártfogoltjának tekintik, és egyes elemzők szerint a 85 éves vezető halála vagy lemondása esetén Raiszi léphetne a helyére – írja a Telex.