„Klubrádió

Meghalt a Navalnijt kezelő orosz orvos

5/02/2021 10:08

| Szerző: Klubrádió

Szergej Maximisin helyezte mesterséges kómába novicsokkal megmérgezett Alkeszej Navalnijt. Az intézmény nem részletezte az 55 éves orvos halálát, csak annyit írtak, hogy tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Meghalt az Alkeszej Navalnijt mérgezéssel először kezelő orosz orvos. Tragikusan hirtelen, 55 évesen vesztette életét az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese – közölte az intézmény. A novicsokkal megmérgezett ellenzéki politikust augusztus 20-án szállították az 1. számú omszki sürgősségi kórházba , ahol az intézmény egyik legtapasztaltabb orvosa, Szergej Maximisin is kezelte, ő helyezte mesterséges kómába az aktivistát.

Navalnijt tavaly nyáron szállították az omszki kórházba, miután a szibériai Tomszkból Moszkvába tartó repülőúton megmérgezték – írja a 24.hu a CNN-re hivatkozva. A gép Omszkban szakította meg útját, mert az orosz ellenzéki politikus olyan rossz állapotba került, hogy azonnali kórházi ellátást igényelt. Navalnijt az omszki kórházban lélegeztetőgépre tették és mesterséges kómába helyezték, majd néhány nappal később egy berlini klinikára szállították, ahol öt hónapot töltött.

Felépülése után janurban tért vissza Moszkvába, ahol a reptéren letartóztatták, nem sokkal később bíróság elé állították és három és fél év börtönre ítélték. Az ítélet óta több tüntetést is tartottak Navalnij mellett Oroszoroszág-szerte.